Névnap

Köszöntjük
Vilma
nevű látogatóinkat.

eMagyarország

A honlap látogatóinak száma: 145619

Nagybakónak

Nagybakónak

Erdők és dombok között egy festői völgyben fekszik Nagybakónak. A település képe szabálytalan az utcák követik a domborzati viszonyokat. Alsószer- Felsőszer, valamint Száka falurészek között csörgedezik a Bakónaki patak. Ez a patak táplálja a nagykanizsai Csónakázó tavat és vize a Principális csatornán keresztül a Murába ömlik.

A 7-es főútról érdemes kitérőt tenni, a falu minden szegletéből fenséges panoráma ejti ámulatba az ide utazót. A település régi házain még megtalálható a népi és polgári építészet egyes elemei. A különlegességnek számító, homokkőből készült támfalakból, melléképületekből néhány még ma is áll.

A Szent Istvánnak rendelt barokk templom (1775) mellett található a néhai paplak, melynek szépen faragott rozettás kapuja műemlék értékű. A paplakban berendezett egyházi és helytörténeti kiállítás előzetes bejelentéssel látogatható.

A templom mellett álló kopjafa az 1848-49-es és az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak állít méltó emléket. Az első és második világháború hőseinek emlékműve a település elején lévő parkban kapott helyet.

A község határában vadregényes turista útvonalak, az Árpád-forrás tiszta, iható vize és az egyedülálló természeti értéket képviselő Kőszikla-szurdok csalogatja az ide látogatót. A szurdok különlegessége, hogy a homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, a könnyező falban gyönyörködhetünk. A szurdok mikroklímája olyan fajok életfeltéleit biztosítja, melyek nem jellemzőek a dombvidékre pl.: májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor, stb.

Értékes növény a hólyagpáfrány néhány egyede, s fellelhető volt a vörös könyves zöld fodorka, melynek egyetlen töve a szurdok omlása miatt 1994-ben megsemmisült. A térségre jellemző védett virágos növények – erdei ciklámen, száratlan kankalin, farkasboroszlán, pirítógyökér, zalai bükköny – szintén felkeltheti a természetjáró érdeklődését. Zoológiai értéket képvisel a napsütötte domboldalakon élő törékeny, vagy lábatlan gyík.